Ingrediënten
Voor 4 personen
- 250 gram sushirijst
- 7 eetlepels rijstazijn
- 250 gram tempeh
- 4 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels sesamzaad
- 1 eetrijpe mango
- 0,5 komkommer
- 2 eetrijpe avocado’s
- 200 gram sojabonen (koelvers)
Bereidingswijze
-
- Giet de rijst in een vergiet en spoel hem totdat het water bijna helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer 5 el rijstazijn (per 4 personen) en eventueel wat zout door de warme rijst en laat de rijst 1 uur afkoelen op een grote platte schaal.
-
Doe de tempeh in een metalen zeef of vergiet en hang die in een pan met een laagje kokend water, let op: de zeef mag het water niet raken. Doe de deksel erop en stoom de tempeh 10 min. (Door de tempeh te stomen absorbeert-ie straks beter de marinade en krijgt-ie meer smaak.)
-
Meng ondertussen de sojasaus met de ahornsiroop, olie, de rest van de rijstazijn en ⅔ van het sesamzaad in een kom. Snijd de tempeh in blokjes van ca. 1 cm en voeg toe aan de marinade. Schep om en laat afgedekt minstens 15 min. marineren in de koelkast.
-
Schil ondertussen de mango, snijd het vruchtvlees langs de pit af en snijd in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de halve komkommer in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd in dunne plakjes.
-
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tempeh op middelhoog vuur in ca. 5-6 min. rondom bruin. Verdeel de rijst over kommen. Verdeel de mango, komkommer, avocado, sojabonen en tempeh erover. Bestrooi met de rest van het sesamzaad.