Cannelloni van zoete aardappel (nog proberen)

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 3 grote oranje zoete aardappels (1,2 kg), ongeschild
  • 500 gram verse ricotta
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 lente-uien, in dunne ringetjes
  • 5 gram fijngehakte verse blaadjes bladpeterselie
  • 15 gram fijngehakt vers bieslook
  • 2 eetlepels fijngehakte verse tijm
  • 80 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • 80 gram fijn geraspte Pecorino
  • 100 gram zuurdesembrood, korts verwijderd, in stukjes gescheurd
  • 40 gram pijnboompitten
  • halve theelepel nootmuskaat
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 25 gram Parmezaanse-kaaskrullen
  • 2 eetlepels verse tijm, extra 

Kaassaus

  • 250 ml slagroom of créme fraîche 
  • 90 gram grof geraspte chedda 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een van de zoete aardappels op een bakplaat en rooster hem in 30 minuten gaar; laat hem afkoelen. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden. 
  2. Schil ondertussen de overige zoete aardappels. Snijd met een mandoline of (kaas)schaaf de zoete aardappel in de lengte in plakken van 3 mm dik. Snijd de plakken bij tot rechthoeken van 5,5 x 12 cm – je hebt 36 rechthoeken nodig. 
  3. Breng een pan water aan de kook en voeg zout toe. Kook de helft van de plakken aardappel in 1,5 minuut zacht. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze afkoelen op een bord. Kook ook de overige plakken aardappel. 
  4. Als de geroosterde zoete aardappel voldoende is afgekoeld, pel je hem. Mix het vruchtvlees met de ricotta in de blender tot een gladde puree. Schep die in een kom. Roer het ei, de lente-ui, kruiden en de helft van de Parmezaan en pecorino erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe. 
  5. Vet een braadslee van 22×26 cm in. Schep 1 volle eetlepel vulling op de korte kant. van een plak aardappel en rol de aardappel op. Leg het gevulde rolletjes met de naad naar beneden in de braadsle. Maak met de rest van de plakken zoete aardappel en de puree rolletjes en leg die in een enkele laag op de braadslee. 
  6. Meng in een middelgrote kom het brood, de pijnboompitten en nootmuskaat en roer er 1 eetlepel olie en de rest van de beide kaassoorten erdoor. Strooi dit mengsel over de cannelloni. 
  7. Bak de cannelloni 15 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin en krokant is. 
  8. Maak ondertussen de kaassaus. 
  9. Schenk de kaassaus over de zoete aardappel en bestrooi het gerecht met de extra Parmezaanse kaas en tijm; besprenkel het met olie. 

Kaassaus
Roer de ingrediënten in een steelpan op middelhoog vuur door elkaar, maar laat ze niet koken. Verwarm de saus 4 minuten of tot de kaas is gesmolten en de saus dikker wordt. Voeg naar smaak peper en zout toe. 

Recept uit ‘Low Carb’.