Auberginebolognese uit de oven (nog proberen)

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 aubergines
  • 200 gram jonge spinazie
  • 180 gram verse ricotta
  • 1 eiwit
  • 50 gram grof geraspte mozzarella
  • 25 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 50 gram jonge rucola 

Bolognesesaus

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt 
  • 1 kleine rode paprika, grof gehakt
  • 1 kleine groene paprika, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 250 gram vega gehakt 
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 125 ml droge rode wijn
  • 400 gram tomatenblikjes uit blik
  • 2 eetlepels grof gehakt vers basilicum 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Maak de bolognesesaus.
  3. Snijd ondertussen de aubergines in dunne plakken van 2 mm. bak ze in een hete ingevette grillpan (of in de grill of op de barbecue) tot ze net zacht zijn. 
  4. Kook of stoom de spinazie heel kort tot de blaadjes geslonken zijn en giet ze af. Knijp zo veel mogelijk vocht ui de spinazie en laat hem 10 minuten afkoelen. Roer in een middelgrote kom de spinazie, ricotta en het eiwit door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. 
  5. Verdeel 250 ml bolognesesaus over de bodem van een ondiepe ovenschaal met een inhoud van 2 liter. Leg hierop in nette lagen de helft van de aubergine en de helft van het spinaziemengsel; schenk er nog eens 250 ml bolognesesaus over. Herhaal de lagen met de rest van de aubergine, het spinaziemengsel en bolognesesaus. Verdeel de mozzarella en Parmezaanse kaas erover. 
  6. Zet de schaal 20 minuten in de oven of tot beide soorten kaas lichtbruin zijn. Wacht 10 minuten voor je opschept en geef er rucola bij. 

Bolognesesaus
Verhit de olie in een middelgrote koekenpan; bak de ui, paprika en knoflook al roerend 5 minuten of tot de ui zacht is. Neem de groenten uit de pan. Zet het vuur hoger en bak het gehakt in circa 5 minuten rul. Voeg de groenten en tomatenpuree toe en verwarm het geheel al roerend circa 3 minuten. Schenk de wijn erbij en laar de saus 2 minuten pruttelen. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus onafgedekt 25 minuten zachtjes pruttelen of tot hij iets is ingedikt. Roer het basilicum en zout en peper naar smaak toe.   

Recept uit ‘Low Carb’.