Ingrediënten
Voor 4 personen
- 150 gram rijst (pandan, zilvervlies, witte of notenrijst)
- 200 gram plantaardig rulgehakt
- 400 gram sperziebonen
- 1 middelgrote zoete aardappel (een ‘gewone’ aardappel kan ook)
- 1 appel (het liefst een groene)
- 2 el rozijnen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 300 ml plantaardige melk
- 4 el patentbloem
- 2 el plantaardige (bak)boter
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1/2 groentenbouillonblok
- snuf peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet aan ovenschotel klaar.
- Dop de sperziebonen, schil de aardappel en appel en snijd in blokjes. Wel de rozijnen en warm water.
- Kook de sperziebonen en aardappel circa 3 minuten totdat deze beetgaar zijn; giet af en laat staan.
- Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook. Verkruimel het bouillonblokje fijn.
- Maak de romige saus door de bakboter te verhitten in een steelpan; laat de boter smelten op middelhoog vuur en voeg dan de bloem toe. Roer goed door met een garde en bak circa 2 minuten.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de plantaardige melk toe; blijf goed roeren met de garde. Voeg nu de kurkuma, het half bouillonblokje, peper en de kerriepoeder toe. Roer tot er een romige saus ontstaat. Voeg indien nodig extra melk toe. Haal de steelpan van het vuur en laat de saus even staan.
- Zet een wokpan op het vuur en bak in een beetje olie of boter de ui en knoflook . Voeg na 1 minuut het rulgehakt, de sperziebonen, aardappel, rozijnen en appel toe. Voeg nu de saus toe en roer goed door. Verdeel het mengsel over de schotel en bak nog circa 25 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de rijst zoals op de verpakking vermeld staat. Serveer de bobotie met rijst.