Pita falafel

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 gram gedroogde kikkerwerten
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 3 theelepels sumak 
  • 0,25 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 komkommer
  • 2 trostomaten
  • 1 krop baby romaine
  • 1 citroen
  • 6 eetlepels tahina
  • 800 ml zonnebloem om in te frituren

Bereidingswijze

  1. Doe de kikkererwten in een kom met ruim water. Laat minstens een nacht (8 uur) tot 2 dagen in de koelkast weken. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken.

  2. Snijd de helft van de uien in grove stukken. Pel de tenen knoflook. Snijd de rest van de uien in dunne halve ringen. Doe in een kom en schep om met de sumak en het zout.

  3. Maal in de keukenmachine de kikkererwten met de grofgesneden ui, de tenen knoflook en bakpoeder tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout. Je kunt het rauwe mengsel proeven om de smaak te beoordelen.

  4. Snijd de komkommer in schuine plakken van een ½ cm. Snijd de tomaten in dunne plakken. Haal de slablaadjes van de krop.

  5. Halveer de citroen en pers de vrucht uit. Meng 3 el citroensap (per 4 pers.) en het water met de tahina tot een gladde saus. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout.

  6. Verhit de olie in een ruime (frituur)pan tot 180 °C. Vorm met natte handen balletjes ter grootte van een walnoot van het kikkererwtenmengsel (ca. 25 g) en leg ze op een bord. Bak de falafel in de hete olie in delen in ca. 4-5 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

  7. Verwarm ondertussen de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze open en vul de pita’s met afwisselend balletjes falafel en tomaat, 1 à 2 blaadjes baby romaine, sumak-ui en wat tahinasaus. Serveer de rest van de tahinasaus erbij.

Bekijk hier het originele recept