Homemade baklava

Ingrediënten

Voor ongeveer 48 porties

  • 400 gram gepelde walnoten
  • 150 gram gesmolten boter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 rol filo- & strudeldeeg
  • 1 sinaasappel
  • 150 gram vloeibare honing
  • 2 eetlepels citroensap
  • 100 gram pistachenoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden. 
  2. Hak de walnoten grof of maal ze kort in een keukenmachine. Meng ze in een kom met 100 gram van de boter, de suiker en de kaneel.
  3. Vet het bakblik in met boter. Haal het filodeeg uit de verpakking en bestrijk één vel met een beetje gesmolten boter. Vouw het deegvel dubbel, met de boter aan de binnenkant. Bekleed er de bodem van het bakblik mee. Vouw de delen die niet passen terug in de vorm. Verdeel 1/3 van het notenmengsel over het deeg. Neem een tweede vel filodeeg, bestrijk het met boter, vouw het dubbel en leg het boven op het notenmengsel. Herhaal de noten- en deeglaag nog twee keer. Bestrijk de bovenkant van het deeg met boter. 
  4. Snijd het deeg met een scherp mes in vierkanten van 5 x 5 centimeter. Snijd de vierkanten vervolgens schuin doormidden. Bak de baklava 20 minuten in de oven. Laat 30 minuten afkoelen en snijd nogmaals hetzelfde patroon om de stukjes los te krijgen. 
  5. Boen ondertussen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil van de vrucht. Pers de sinaasappel uit. Breng de honing met de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en citroensap aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Zeef de siroop boven een schone kom en laat de siroop 30 minuten afkoelen tot hij iets dikker wordt. 
  6. Pel intussen de pistachenoten en hak ze fijn. 
  7. Schenk de siroop over de baklava en bestrooi met de fijngehakte pistachenoten. Laat nog 30 minuten afkoelen en serveer op een schaal. Bewaar de baklava in een afgesloten trommel of geef cadeau in een doosje. 

Recept van Picnic