Pompoen-bloemkoolsoep met salie

Ingrediënten

Voor 6-8 porties

  • 1 kleine tot middelgrote bloemkool (ongeveer 700 gram)
  • ongeveer 600 gram pompoen, zoals een kleine hokkaido, flespompoen of Crown Prince
  • 1 grote ui, in grove stukken
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 2 eetlepels grofgesneden salie, plus een paar blaadjes in dunne reepjes voor eroverheen
  • 2 eetlepels olijf- of koolzaadolie
  • 1 liter hete groentebouillon 
  • zeezout en zwarte peper

Voor eroverheen

  • balsamicoazijn
  • zeezoutvlokken

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden / gasstand 6
  2. Verwijder harde of beschadigde bladeren van de bloemkool af en snijd het uiteinde van de stronk af. Snijd de rest van de bloemkool in grove stukken – stronk, blaadjes en roosjes – en doe ze in een grote braadslede. 
  3. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in kleine stukjes. Voeg deze met de ui, hele tenen knoflook en de grofgesneden salie toe aan de braadslede. Besprenkel met de olie, bestrooi met zout en peper en schep alles goed om. 
  4. Bak ongeveer 45 minuten in de oven tot de groenten zacht en hier en daar bruin zijn; schep halverwege om. Zorg dat vooral de bloemkool wat kleur krijgt – dit geeft extra smaak aan de soep. 
  5. Pureer de groenten met de hete groentebouillon. Omdat er zoveel groenten zijn, moet je dit in twee delen doen: pureer de helft van de groenten in de blender met de helft van de bouillon tot een gladde soep en schenk in een soeppan; herhaal met de rest van de groenten en bouillon. 
  6. Als alle soep in de pan is geschonken, moet je deze misschien verdunnen met wat heet water. Proef en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is en warm de soep op als deze afgekoeld is. 
  7. Schep de soep in voorverwarmde kommen, besprenkel met balsamicoazijn en bestrooi met wat dunne reepjes salie, gemalen peper en zeezoutvlokken. 

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Veel Veg’ op bladzijde 209.