Gadogado

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 375 gram tofu naturel
 • 1 eetlepel zout + 1 theelepel zout
 • 6 limoenblaadjes
 • 3 rawitpepers
 • 2 tenen knoflook
 • 250 gram geroosterde pinda’s 
 • 5 eetlepels zonnebloemolie
 • 200 ml kokosmelk
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 1,5 eetlepel tamarindepasta
 • 4 eieren
 • 200 gram sperziebonen
 • 100 gram taugé
 • 1 kleine spitskool (ongeveer 600 gram)
 • 6 snoepgroente komkommers
 • emping of kroepoek
 • gebakken uitjes (optioneel)

Bereidingswijze

 1. Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Vul een kom met het warme water en voeg ¾ van het zout toe. Laat de tofu hier 1 uur in weken.

 2. Verwijder de nerf van de kaffirlimoen­ blaadjes, snijd ze in flinterdunne reepjes en snijd ze zeer fijn. Verwijder de steelaanzet van de rawitpepers en snijd het vruchtvlees in fijne ringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Maal in een vijzel (eventueel in delen) de rawitpepers, de knoflook en de pinda’s met de rest van het zout tot een fijne pasta, een boemboe. Meng het fijngesneden kaffirlimoenblad erdoor. Dit mengen kan ook in de keuken­ machine. Maal dan eerst het limoenblad, de rawitpepers en de knoflook tot een pasta en doe daarna de pinda’s erbij. Pulseer een aantal keer zodat de stukjes pinda intact blijven.

 3. Verhit ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe 5 min. op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen. Schep de boemboe in een steelpan en voeg de kokosmelk, ketjap manis, kokosbloesemsuiker, tamarindepasta en 4 el water (per 4 personen) toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 5­-8 min. zachtjes koken. De saus moet nog ‘lopend’ zijn, ongeveer zo dik als karnemelk.

 4. Kook ondertussen de eieren 6 min. Giet af en laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.

 5. Verwijder de steelaanzet van de sperzie­ bonen en halveer ze. Verwijder de bruine uiteinden van de taugé. Halveer de spitskool en snijd de helften in reepjes van 1½ cm breed. Snijd de komkommers in plakjes van een ½ cm breed. Kook de sperziebonen in 6 min. beetgaar. Schep met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Kook de kool en taugé 30 sec., giet af en spoel na onder koud stromend water (blancheren). Laat goed uitlekken.

 6. Haal de tofu uit het gezouten water en dep goed droog met keukenpapier. Verhit de rest van de olie in de wok en bak de blokjes tofu op middelhoog vuur in 6­-8 min. goudbruin. Meng in een grote kom de sperziebonen, taugé, spitskool en komkommer. Giet de pindasaus erover en schep om. Leg de eieren en gebakken tofu erop. Serveer met emping of kroepoek en eventueel gebakken uitjes.

Bekijk hier het originele recept